Infiintarea unei firme online, cu semnatura electronica

Persoanele care au achizitionat kitul de semnatura electronica de la un furnizor acreditat de servicii de certificare pot infiinta online o societate comerciala, pe portalul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Pasii necesari infiintarii online a unei societati sunt urmatorii:

1. Se acceseaza pagina de inregistrare de pe portalul ONRC si se creeaza un cont introducand o adresa de email valida;

2. Utilizatorul se autentifica pe portalul ONRC folosind numele de utilizator si parola create;

3. Se acceseaza sectiunea de inregistrare a cererilor, urmand traseul Servicii RC > Online > Formulare online RC > Cerere de inregistrare persoane juridice;

4. Se selecteaza oficiul Registrului Comertului caruia ii va fi trimisa cererea, tipul cererii si forma de organizare a societatii;

5. Se completeaza:

a) daca firma nu este inscrisa in Registrul Comertului, se completeaza doar denumirea rezervata;
SAU
b) daca firma a  fost inscrisa in Registrul Comertului, se completeaza denumirea firmei, numarul de inregistrare in Registrul Comertului si CUI-ul;

6. Se completeaza adresa sediului social al firmei si datele de contact;

7. Pentru inmatricularea societatii, se completeaza unul dintre cele trei modele de declaratie disponibile pe portal;

8. Se verifica daca token-ul USB care contine certificatul digital calificat pentru crearea semnaturii electronice este conectat la calculator;

9. Se completeaza anexele si declaratiile si se apasa butonul Generare PDF;

10. Documentul se deschide, se salveaza, iar apoi se apasa butonul Semnare fisier PDF generat;

11. Plata taxelor de inregistrare a societatii se poate face fie online, direct pe portalul ONRC, fie prin chitanta sau ordin de plata.

Utilizatorii care aleg sa plateasca prin OP sau chitanta, vor trebui sa incarce dovada platii in sectiunea “Cererile mele” din portalul ONRC.

Procesarea datelor inregistrate in portalul ONRC dureaza 3 zile lucratoare. Utilizatorul poate intra in posesia documentelor care atesta inmatricularea firmei prin ridicarea lor de la ghiseu sau prin posta.

Persoanele care nu detin un kit de semnatura electronica, il pot achizitiona de la oricare dintre cei 3 furnizori acreditati de certificate digitale din Romania – certSIGN, DigiSign si Trans Sped.  Costul kitului de semnatura electronica este de 47 de Euro (fara TVA) la certSIGN si Digisign si de 54 de Euro (fara TVA) la Trans Sped.

Kitul de semnatura electronica este format din: token USB pe care este stocat certificatul digital, aplicatie pentru crearea semnaturii electronice si pentru criptarea documentelor de orice fel. certSIGN ofera gratis si 60 de marci temporale pe luna timp de un an si livreaza gratis kitul de semnatura electronica oriunde in tara.

Pe baza kitului de semnaura electronica pot fi semnate electronic timp de un an un numar nelimitat de documente in format electronic.

Lasă un răspuns