semnare electronica si transmitere documente prin e-mail

De la scrisori, la e-mail-uri semnate electronic

In fiecare an, romanii transmit sute de milioane de documente prin posta de scrisori, potrivit raportului ANCOM privind datele statistice ale pietei serviciilor postale din Romania.

In 2014, numarul exact al transmiterilor de scrisori a fost de 540.193.857, se arata in raportul ANCOM.

Impactul asupra mediului

Daca fiecare dintre cele 540 de milioane de scrisori ar contine doar o coala de hartie A4 (lucru greu de crezut), ele ar fi echivalentul a aproape 1,08 miliarde de coli de hartie A4, daca am lua in calcul si plicul.

Daca estimarea howstuffworks.com – potrivit careia dintr-un arbore s-ar realiza aproximativ 80.000 de coli de hartie A4 – este corecta, cele 1,08 miliarde de coli de hartie ar fi echivalentul a 13504 arbori. In parcul Cismigiu, de exemplu, sunt de 4 ori mai putin arbori.

Ce valoare legala are un document semnat electronic

Legea 455/2001 privind semnatura electronica pune semnul egal intre inscrisul sub semnatura privata si inscrisul in forma electronica semnat electronic.

Prin urmare, un contract semnat electronic are aceeasi valoare legala ca unul tiparit semnat de mana si stampilat, cu diferenta ca primul poate fi transmis prin e-mail (fara consum de hartie, efecte postale si alte resurse), in timp ce contractul tiparit poate fi transmis doar prin intermediul unui serviciu postal.

Semnatura electronica este utilizata chiar de furnizorii serviciilor de certificare pentru semnarea contractelor incheiate la reinnoirea online a certificatului digital.

Daca detinatorii de certificate digitale ar da valoare documentelor in forma electronica utilizand semnatura electronica si le-ar transmite prin e-mail in loc sa le printeze si sa le trimita prin posta, s-ar economisi nu doar cantitati importante de hartie, ci si combustibil.

 

Lasă un răspuns